Tomaten-groentensoep

Met Eycken Balthazar geparfumeerd romig tomaten-groentensoepje met gehakt-Breydelspekballetjes

Inspiratie:

Soep moet rood zijn, althans voor mijn dochter. Een ferme portie groenten verdwijnen dan ook steevast in wat een klassieker is voor elk kind, groot of klein.Tomatensoep met balletjes, maar dan met een Alvinne toets. Het recept ontwikkelde ik zelf. Breydelspek gebruiken we wel meer in de brasseriekeuken. Het is een ingrediënt van de Croque Alvinne, of het wordt gewoon als hapje bij een glas bier geserveerd. Waarom niet eens het gehakt verrijken met wat zeer fijn gesnipperde gefruite sjalotjes en Breydelspek? En waarom deze niet eens opkoken in bier ipv water? Deze bierbouillon kan ik net zo goed in bier gebruiken … een nieuw recept was geboren.

Ingrediënten:

  • 2 preiwitten
  • 3 a 4 selderstengels (mag groene selder zijn)
  • 3 à 4 wortels
  • 1 grote ajuin
  • 1 rode paprika
  • 8 tot 12 tomaten (pellen door 8 sec in kokend water te houden, pitjes verwijderen) (afh van grootte tomaten)
  • blokjes kippebouillon (4 tal) of 2 l verse kippebouillon
  • 1 doos Passato (vloeibare gezeefde tomaten)
  • echte boter
  • peper, zout, eventueel paprika en cayennepeper als het wat pittiger mag

Nodig voor balletjes:

  • gehakt
  • sjalotjes  (zeer fijn)
  • Breydelspek (zeer fijn, blokjes van 1 mm³)
  • zeer fijn gesneden paprika (blokjes van 1 mm³) 
  • Eycken Balthazar
Nodig voor afwerking:
  • room
  • bieslook
Werkwijze:
  • snij alle soepgroenten (redelijk fijn, zo garen ze sneller)
  • pel en ontpit de tomaten
  • ajuin, prei, selder, paprika en wortels wat aanstoven in boter
  • 2 liter water bij, 4 bouillonblokjes of 2 l kippebouillon
  • passato en tomaten toevoegen
  • kruiden
  • lang genoeg laten opstaan zodat alle groenten gaar zijn (anders krijg je vezelige soep)
      Ondertussen balletjes maken:
  • gehakt eventueel beetje bijkruiden
  • sjalotje, Breydelspek en paprika aanstoven in wat boter, eventjes laten stoven en toevoegen aan rauw gehakt
  • alles goed mengen en balletjes rollen (lukt iets minder makkelijk door paprika en spekblokjes)
  • balletjes opkoken in Eycken Balthazar, 5 tal minuten
  • balletjes afgieten, bier waar balletjes in gekookt hebben aan soep toevoegen
  • Soep gladmixen. Indien niet glad, eventueel water toevoegen (vanaf 0,5 l ook een extra kippebouillonblokje)
Afwerking:
  • scheutje room en wat gehakt bieslook toevoegen

Smakelijk!

One response

19 01 2009
David Bles

Ik wou je nog eens het recept vragen, toch wel handig zo een blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s




%d bloggers op de volgende wijze: