Romig witloofsoepje

Romig witloofsoepje met een vleugje Alvinne Tripel, Manchegokaas en fijngesnipperde gerookte Schotse zalm
 
Inspiratie:
 
Dit is een eigen recept. Het “rokerig”plankje inspireerde me om ook in het recept een rokerige toets te verwerken door de soep af te werken met fijngesnipperde gerookte Schotse zalm. Mijn witloofsoep ontbreekt zelden op een feestelijk menu. Normaal maakt ik het met Oude Geuze Boon, naar een recept dat ik kon terugvinden in het boekje “Pajottenland en de Zennevalei, bakermat van lambi(e) en geuze, Jef Van Den Steen”. Appeltjes temperen het bittere van het witloof, de Machego geeft de soep wat extra smeuigheid. Kies je een ander bier dan Alvinne Tripel, zorg dan dat het bier eerder zoetig dan bitter is.
 
Benodigdheden: 
  • 8 stronkjes witloof
  • echte boter
  • 1 ui
  • kleine aardappel
  • 1 preiwit
  • 1/2 zoete appel
  • Alvinne Tripel (10 à 15 cl)
  • Manchegokaas (ongeveer 200 gram)
  • peper, zout
  • groente- en kippebouillonblokjes
  • bieslook
  • schotse gerookte zalm
  • room 
Voorbereiding: 
  • prei, ui en aardappel in stukjes snijden
  • kont en topje van witloofstronkje, doormidden snijden en harde kontje verwijderen (te bitter), eventueel buitenste blaadjes verwijderen indien gedeuk of wat verlept
  • appel in fijne jullienne
  • manchegokaas heel fijn raspen
Werkwijze: 
  • ui, aardappel en prei aanstoven in wat echte boter (drietal minuten)
  • witloof en appel toevoegen en kleine 5 minuten laten verder stoven (goed doorroeren zodat niets kan aanbranden, anders geen mooie bleke soep)
  • blussen met wat Alvinne Tripel, terug even wachten, verder stoven onder omroeren
  • 2 l water toevoegen, 2 blokjes groentebouillon, 2 blokjes kippebouillon
  • kruiden met peper en wat zout
  • Na 20 minuten pruttelen op zacht vuur geraspte Manchego toevoegen, laten insmelten in soep
  • Na minstens een half uur: mixen, proeven, indien te dik of niet volledig glad wat aanlengen met water (indien meer dan 1/2 l nog bouillonblokje toevoegen.

Presentatie:

  • soep uitscheppen
  • scheutje room toevoegen
  • fijngesneden gerookte zalm schikken
  • beetje bieslook toevoegen
Smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s




%d bloggers op de volgende wijze: