Stoofpotje Pannepot & Festina Lente

Stoofpotje Pannepot & Festina Lente met abdijbrood

208346-2fa2dd641168e7b90d5672c93a0409901

Inspiratie:

Op het moment dat de eerste proevers Den Proefzolder betreden, hebben we er al een twee uur durende les van de brouwcursus opzitten. Het is dus belangrijk dat ik in de keuze van mijn Proefzoldergerecht rekening  hou met de beperkte tijd die ik heb om alles voor te bereiden. In de mate van het mogelijke probeer ik dan ook de dag voordien al aan de kookpotten te staan. Een stoofpotje leent zich bijzonder goed hiervoor. Omdat frietjes wegens brand gevaar uit den boze zijn, opteerde ik voor een lekker sneetje abdijbrood bij het stoofpotje. Om de maaltijd wat steviger te maken werd het stoofpotje verrijkt met enkele groenten. Een receptje op grootmoeders wijze …

Het Panne”stoof”potje met Pannepot & Festina Lente was een bijzonder groot succes op het Pré-ZBF. Het was de allereerste keer dat ik zo’n 30 l stoofvlees in één keer klaar maakte.

Ingrediënten (voor 8 pers):

  • 2 kg rundsstoofvlees
  • 2 ajuinen
  • 250 gr champignons
  • 500 gr wortelen
  • 125 gr spekreepjes, natuur
  • gelijke hoeveelheid Pannepot en Festina Lente, tot het vlees volledig onder zit
  • kruidentuiltje (tij, laurier)
  • peper, zout
  • bloem
  • 1 el Tierentyn mosterd
  • echte boter

Werkwijze:

  • bak de spekreepjes even aan in een pan, hou even opzij
  • snij de ajuinen in fijne ringen en stoof aan in echte boter, hou even opzij
  • bak het vlees bruin in echte boter, kruid met peper en zout
  • strooi enkele eetlepels bloem over het bruin gebakken vlees
  • voeg de spekreepjes en de ajuin bij het vlees
  • blus alles met beide bieren, het vlees moet volledig onder staan in bier
  • voeg een el Tierentynmosterd toe
  • voeg het kruidentuiltje toe
  • laat minstens 2 u stoven op een laag vuur
  • snij ondertussen de worteltjes in schijfjes
  • stoof ze even aan in boter
  • voeg de worteltjes aan het stoofpotje toe, ongeveer na 2 u stoven
  • snij de champignons, stoof even aan in boter
  • voeg de champignons toe aan het stoofpotje (kwartier voor einde)

Afwerking:

  • serveer in een laag kommetje of een kleine soepbol
  • garneer met enkele basilicumblaadjes
  • serveer met brood en boter

Smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s




Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

%d bloggers like this: